Assalammualaikum semua ! Selamat Datang ke blog ira ;) Follow ira ke?don't worry ira follow balik anda semua !ira tak berkira ngan korang punye,pastikan tinggalkan link di komen box lepas follow ira oke? happy reading my dear ^-^

ierara

Followers

...LePaS Follow SaYe BacE iNi PuLa...
►Totorial : Tips Tingkatkan Follower
(Sebarkan Tips ini Tanda anda Prihatin)

anda budak comel yang ke

Sunday, July 17, 2011

Lelaki kacak bersama jenazah

Hadis yang Menarik Rasulullah S.A.W Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :
 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. 
Bila mayatnya dikapan, lelaki... itu berada di antara kain kapan dan si mati. 
Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. 
Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. 
Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun.


 Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.' Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.' 


Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :
'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.' 


Sila sebarkan Hadis ini kepada semua .......kerana 'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.' Saat Anda membwa Al-Quran, syaitan biasabiasa saja...tengok je..
 Saat Anda membukanya, 
syaitan mulai curiga.
 Saat Anda membacanya, ia resah dan gelisah. 
Saat Anda memahaminya, ia kejang kejangan. 
Saat Anda mengamalkan Al-Qur'an dlm kehidupan sehari-hari.ia stroke...
Teruskn membaca & mengamalknnya agar syaitan terus stroke .

 Saat Anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya.


 Syaitan kata "jgn SEBARKAN, kerana ia tidak penting langsung"
 namun kita semestinya menyedari perjuangan Islam adalah tanggungjawab kita. :)






p/s : fikir2lah dan selamat beramal :D

2 comments:

Syuhada Elmi. said...

Mohon share. i`ll credit to you.

Ira said...

silakan share :)
perkara baik memang perlu di share kan dear ^^